Over mij

Wie is Janneke?

Mijn naam is Janneke. Ik ben geboren en getogen in Weert. Als songwriter en zangeres schrijf ik liedjes onder de naam “Jane Who“, en zing en schrijf ik voor mijn poprock band “SugarPunch!“.

Ik ben afgestudeerd in Songwriting aan het Rock City Institute te Eindhoven (MBO). En daarna heb ik de opleiding afgerond van Zang en Songwriting aan het Codarts Conservatorium te Rotterdam (HBO). De instrumenten die ik daarnaast bespeel zijn gitaar, piano, drums en basgitaar, met als hoofdinstrumenten gitaar en piano. Ik heb ruim 14 jaar ervaring met bands coachen, en 12 jaar ervaring met het geven van zangles en songwritingles.

“Het leukste aan lesgeven vind ik het moment waarop een leerling het doorheeft. Dat moment wanneer het lichtje aangaat en “Oh ja! Nu snap ik het!”. Daar doe ik het voor. Dat geeft mij zovéél energie! Dan merk je ook dat een leerling er meteen plezier in krijgt, want het lukt. En dat plezier, dat is wat een les ook zo speciaal maakt.
Muzieklessen doe je niet voor iemand anders, dat doe je voor jezelf.
Daarom staat de leerling altijd centraal.”

Iets meer over mezelf

Toen ik 9 jaar was begon ik aan mijn eerste gitaarles. Als ik toen had geweten wat dat allemaal in zijn gang zou zetten, was ik misschien nog eerder begonnen! Op mijn twaalfde schreef ik al mijn allereerste liedje. Dat was de eerste stap tot mijn songwriting carrièrre. Vele liedjes volgden, zoveel, dat ik wist dat ik hier mijn beroep van wilde maken.

Rock City Institute
Na de HAVO deed ik auditie bij Rock City Institute, en werd ik aangenomen voor de discipline Singer/songwriting.
Hier heb ik mezelf 3 jaar kunnen ontplooien en verder kunnen ontwikkelen als persoon en als singer/songwriter. Ook als coach en docent heb ik hier veel ervaring op kunnen doen tijdens mijn stages. Daarnaast heb ik ontzettend veel optredens mogen doen. Ik heb huiskamerconcert tours georganiseerd samen met Stef Classens en Tessa Lamers (L’Asset), waarbij we door heel Nederland in woonkamers hebben gespeeld. Vele podia en zowel regionale als landelijke radiostations (o.a. L1 en Slam!fm) hebben voor mij hun deuren geopend. En niet te vergeten mijn eindexamenshow in de Effenaar als kers op de taart. Zo werd ik met een hele dosis ervaring de wijde wereld ingestuurd.

Codarts University of the Arts
En met wijde wereld, bedoel ik Rotterdam. Eén dag voor mijn eindexamen show van Rock City Institute had ik mijn grote auditie bij het Codarts conservatorium te Rotterdam. Toen ik het nieuws hoorde dat ik was aangenomen sprong ik een gat in de ozonlaag. Met mijn Rock City Institute diploma op zak, en een grote dosis ambitie verhuisde ik naar Rotterdam.
Hier begon mijn volgende (zelf-)ontdekkingsreis.

Met lessen van o.a. zangpedagoog Harjo Pasveer, zangcoach/backingvocalist Rob de Nijs, songwriter/producer Tjeerd van Zanen, songwriter Desmond Haneveer, songwriter/gitarist Martijn van Agt, toetsenist Ronald Kool en drummer Hans Eijkenaar werd ik opgeleid door echte professionals. Zij hadden natuurlijk al een behoorlijk CV opgebouwd, door het coachen van en meespelen met bekende Nederlanders zoals o.a. Anouk, Kane, Alain Clark, en grote producties zoals o.a. The Voice of Holland en Night of the Proms. Ik was in goede handen.

Door hun lessen te volgen werden niet alleen mijn zang en songwriting skills verbeterd, maar ook mijn eigen manier van lesgeven. Tijdens de 3 jaar durende minor Educatie, kreeg ik intensieve coaching om zelf ook een steeds betere docent te worden. Ik liep stage als bandcoach en als docent. Als bijbaan gaf ik privéles zang op de muziekschool van Kit Carrera (The Deaf) in Den Haag. Ook tijdens deze 4 jaar heb ik veel mogen spelen. Nog meer tourtjes kwamen voorbij. In 2015 heb ik zelfs een tour in Dublin (Ierland) mogen doen.

Gigs
Ook kreeg ik klussen als backingvocaliste. Zo mocht ik voor een heel album backingvocals verzorgen. Namelijk het album “Wolf at the Door” van A Balladeer. Ook live mocht ik het voorprogramma en de backingvocals verzorgen van A Balladeer. Daarnaast heb ik backingvocals ingezongen voor Sandy Dane, en heb ik in voorprogramma’s gestaan van o.a. Benny Hitt en Dutch Eagles in een uitverkocht theater.

Daarnaast heb ik vanuit mijn opleiding ook mee mogen doen met een uitwisselingsprogramma voor Songwriters en Producers. Hier kwamen songwriters en producers van muziekopleidingen uit Copenhagen (Denemarken), Mannheim (Duitsland) en Rotterdam naar Leeds (United Kingdom) om daar een week samen nummers te schrijven en te produceren. Dit was echt een super toffe ervaring en er kwamen echt hele mooie producties tot stand.

Ook ging ik in 2015 voor de eerste keer op tour in Dublin. Daar leerde ik getalenteerde songwriters kennen en mocht ik proeven van de Dublin muziek scene. En dat smaakte naar meer…

Release
In Maart 2016 kwam mijn eerste album uit, genaamd “Songs for Robin“. Een intieme en zeer persoonlijke plaat over één jongen: Robin. Deze plaat heb ik helemaal in eigen beheer gemaakt, met behulp van crowdfunding. Samen met muzikanten van school en hun connecties, heb ik deze plaat mogen maken. Hier ben ik nog steeds heel dankbaar voor.

In Mei 2016 nam ik het vliegtuig naar Ierland om daar een tweede tour in Dublin te doen. Hier heb ik o.a. gespeeld in Whelans, een van Dublins bekendste podia, en tijdens The Ruby Sessions, waar artiesten als Gavin James, Kodaline, Damien Rice, Glen Hansard, Ed Sheeran en nog vele anderen mij voor zijn gegaan. Het was een hele eer om op dezelfde planken te staan als mijn grote voorbeelden.

En toen kwam het laatste jaar, het eindexamenjaar. Een heel jaar had ik de tijd om een eigen show te organiseren en in te vullen. Ik koos voor een theater setting, en ik verzamelde de beste muzikanten van school om mij te begeleiden. De filmpjes van mijn show kun je hier bekijken.

Home Sweet Home
In 2017, direct nadat ik mijn diploma van Codarts had behaald, maakte ik de grote stap om naar Dublin te verhuizen. Daar heb ik iets langer dan een jaar mogen wonen. Ik heb fantastische bands en artiesten mogen zien optreden en spreken. De muziekscène in Dublin is een echte aanrader! In dat jaar heb ik veel over mezelf geleerd en kwam ik erachter dat ik ons kikkerlandje, met al mijn favoriete mensen toch wel erg miste. Daarom maakte ik het besluit om terug te komen naar Nederland. Eenmaal terug in mijn geboortestad Weert, besloot ik om hier aan mijn eigen muziekpraktijk te beginnen.
Zo gezegd, zo gedaan!

Foto door Dion Huiberts 2023